SWISS PREMIUM ORAL CARESWISS PREMIUM ORAL CARE

Vælg dit land Danmark Danmark
Gratis levering for alle ordrer over 350 DKK
Levering inden for 3-4 arbejdsdage
Sikker betaling med 3D Secure

Sådan børster vi: 10 ting som gør tandbørstningen sjov

Tandpleje er for mange forældre noget som først får opmærksomhed når den første tand bryder frem, men tandpleje skal introduceres tidligere endnu, hvis du spørger mig. I denne artikel kan du derfor læse mine bedste tips til en god og sjov start med tandbørstning på dit barn.

min read
Jun 2023
https://curaprox.dk/blog/post/sadan-borster-vi-10-ting-som-gor-tandborstningen-sjov
min read
Jun 2023
https://curaprox.dk/blog/post/sadan-borster-vi-10-ting-som-gor-tandborstningen-sjov

Author: Carina Løvstad

Photo: Magdaléna Tomalová

Illustration: Jozef Arpa

Tandpleje er vigtigt for almen sundhed og derfor kræver tandbørstning på dit barn grundighed og opmærksomhed. Det er særdeles vigtigt at man tidligt implementere gode rutiner omkring tandbørstningen, både så det bliver en naturlig del af hverdagen, men også for at undgå at det bliver en kamp - for tandbørstningen skal vi i mål med. Så hvad kan du gøre når dit barn modsætter sig tandbørstning, bider sammen om tandbørsten eller græder? Der er meget du kan gøre, og det kan endda blive til en leg og udvikle sig til nærvær og sjov i familien.  

1. START MED TANDPLEJE TIDLIGT

Det er vigtigt at komme godt fra start, da tandbørstning to gange om dagen er nødvendigt for at bevare en sund mund og sunde tænder. Et lille barn lærer som nyfødt at spise, drikke, blive badet, få skiftet ble og mange andre rutiner, som er vigtige elementer for barnets generelle trivsel og overlevelse. 

Tandpleje bør tidligt indgå på lige fod med andre rutiner vedrørende barnets trivsel - sådan kan vi forebygge sygdom og at det udvikler sig til en god rutine frem for en kamp. Det er ikke altid nemt, men med de rette metoder og teknikker kan alt gøres til en leg.

  

Start allerede ud med at holde barnets gummer rene med en fugtet klud, for at fjerne bakterier efter mælk eller grød, selvom der ikke er tænder endnu. Tilbyd også tidligt en bidering, fx en af dem som både fungerer som rangle og tandbørste. De er specielt gode til ømme gummer under et tandfrembrud, men introducer bideringen tidligt for barnet, så det får en fornemmelse af at have noget i munden, som er i kontakt med den sarte slimhinde. Helt små børn har brug for kropssprog til at forstå, her kan du vise begejstring ved at smile og klappe under og efter børstningen.

Når du nu allerede har dit barn liggende på puslebordet, kan du også vænne barnet til en ultra blød tandbørste, ved at børste let på gummerne og den lille tunge. Helt små børn uden et sprog forstår ikke vigtigheden af tandpleje, med mindre vi som voksne signalerer det gennem vores kropssprog og handlinger. Så vis også begejstring gennem smil og små klap i hænderne under og efter tandbørstningen. 

Når barnet er omkring de 3 mdr. kan i sammen allerede lege og udforske tandbørsten, både så barnet bliver fortrolig med tandbørsten, men også som et led i forståelsen for, at man som forælder har en central rolle i barnets tandbørstning. Barnet skal altid være under opsyn med tandbørsten, så tænk tandbørsten som en fælles leg.  

2. GØR TANDBØRSTNINGEN TIL EN DEL AF EN LEG 

Både tiden før og efter tandbørstningen er værdifuld for jeres familie, når I skal i mål med en grundig tandbørstning på jeres barn. Leger barnet en god leg inden sengetid, kan I som forældre være opmærksomme på at få tandbørstningen flettet ind i legen. I kan også selv hjælpe barnet på vej ved at starte en leg, hvor måske bamsen, dukken eller dinosauren skal have børstet tænder og puttes. 

Optakten til tandbørstningen gennem leg er også god til at forberede barnet på tandbørstningen, så barnet ikke afbrydes midt i en god leg og reagerer på tandbørstningen med trods. Har I ikke tid til leg, så påmind stadig barnet om, at nu er det snart tid til at børste tænder, så det ikke kommer som en overraskelse. 

Tiden efter tandbørstning er også vigtig. Her har du nemlig tid til at rose dit barn: “Flot klaret, hvor er du dygtig til at få børstet tænder!". Det helt lille barn uden sprog vil, som tidligere nævnt, føle ros gennem små klap i hænderne, smil og grin fra mor og far. Dette motiverer til tandbørstning igen og igen.

3. PRØV FORSKELLIGE TANDPASTA

For nogle børn vil det være sådan, at de kan have svært ved at vænne sig til smagen af tandpasta. En voksentandpasta med en stærk smag af mint med meget skummemiddel kan fx virke voldsomt. Her kan man prøve at anvende tandpasta, som er mere mild i smagen og uden for meget eller helt intet skummemiddel. 

   

Det kan fx være en børne- eller en junior tandpasta, som er udviklet netop til at tage et pædagogisk hensyn til det lille barn, som er mere sensitivt over for en stærk smag. Det kan tage tid at finde den rigtige smag, så lad eventuelt dit barn smage lidt forskelligt, prøv jer frem, hvis I mistænker at barnet protesterer over tandbørstningen grundet tandpastaen.

Hvis dit barn accepterer tandpasta til voksne er det selvfølgelig også helt fint at bruge, I skal blot sikre jer, at I anvender en tandpasta med den anbefalede mængde fluorid. Indholdet af fluorid skal fremgå bag på tuben. Hvis der ikke er fluorid i, anbefaler jeg at I skifter til en tandpasta med fluorid, da det er det eneste aktive stof, som går ind og forebygger huller i tænderne.Sørg for, at tandpastaen indeholder den anbefalede mængde fluor - den aktive ingrediens, der effektivt forebygger huller i tænderne.

Vær opmærksom på at anbefalingen af fluorid kan variere i den enkelte kommunale tandpleje. Nogle kommuner anbefaler tandpasta med 1000 ppm F og andre anbefaler 1450 ppm F til at starte ud med. Den undersøgelse som dit barn får foretaget i tandplejen og resultatet af den, kan altså have indflydelse på hvilken tandpasta som anbefales til netop jer. Vi er nemlig alle forskellige og kan have behov for forskellige ting - også når det kommer til tandpasta. 

Et lille barn under 3 år er ikke i stand til at spytte tandpastaen ud, men fra ca. 3-3,5 år kan i begynde at øve det. Når I har børstet tænder, behøver barnet ikke skylle munden i vand, det er nok blot at spytte tandpastaen ud. Rester af tandpasta vil på den måde sidde tilbage på tænderne og beskytte i længere tid mod huller i tænderne.

4. LAD BARNET VÆLGE TANDBØRSTE

Lad gerne dit barn have mere end én tandbørste. Det giver barnet et valg, når der skal børstes og kan gøre underværker i jeres rutine. Det virker måske ikke af meget, men det gør at dit barn underbevidst og aktivt vælger tandbørstningen til. I kan gøre det ved fx at have tandbørster i flere forskellige farver og motiver, som barnet så kan vælge imellem inden tandbørstningen. 

  

Det kan have en stor effekt på små børn, at de oplever en medbestemmelse. Læg mærke til at barnet ikke får lov til at afgøre om der skal børstes tænder eller ej - nej, det er forældrenes bestemmelse og det skal vi i mål med, men barnets oplevelse af medbestemmelse, gennem valget af den helt rigtige tandbørste til det lille ritual, kan gøre underværker på accepten. 

En anden mulighed er, at I både har en almindelig tandbørste samt en elektrisk tandbørste, som barnet kan vælge imellem inden tandbørstning. Igen skabes et rum for barnet, hvor det oplever medbestemmelse, og forhåbentlig skaber meget mere børsteglæde for alle i familien.

5. BØRST FORSKELLIGE STEDER SAMMEN

Lad barnet vælge et sted, hvor I kan børste tænderne sammen - så enkelt er det! Her skaber du igen et rum for barnet, hvor det føler medbestemmelse i denne vigtige faste daglige rutine. Prøv at lade dig rive med af barnets fantastiske fantasi, og det vil løfte jeres tandbørste ritual helt nye højder. 

Så længe I kommer i mål med en grundig tandbørstning, hvad betyder det så, om det skal ske under spisebordet, i klædeskabet, på køkkengulvet, i sengen eller på trampolinen en lun sommeraften? Kun fantasien sætter grænser, så længe det er forsvarligt og ender i en behagelig oplevelse for barnet og selvfølgelig en grundig tandbørstning.

Det er ikke sikkert I behøver at skifte lokation hver aften. Barnet vil måske trives i en periode med, at få børstet tænder i sengen inden sengetid eller under aftenbadet. Det er blot for at give forståelsen for, at udelukkende ved at variere lokationen, kan der motiveres til en sjovere tandbørstning.

Det kan også være en idé at kombinere tandbørstning på sofaen med en sjov tandbørstestilling. Et helt lille barn skal have god støtte til både hoved og krop, så her vil det være ideelt at barnet ligger ned, fx på puslebordet. I kan også forsigtigt svøbe det lille barn i et tæppe eller dyne for at give støtte til arme og hoved, når I skal børste. Ved at svøbe barnet tæt ind til dig, kan I samtidigt også give en masse nærhed, som vil berolige barnet under tandbørstningen. 

Hos det ældre barn er det kun fantasien som sætter grænser for tandbørstestillingerne, så længe det er forsvarligt og ender i en grundig tandbørstning. Tandbørstning behøver faktisk ikke være kedeligt og derfor kan I krydre jeres ritualer efter behov, med sjove måder at børste tænderne på sammen. Et eksempel kan være den tandbørstestilling jeg har valgt at kalde 'backbend' Her ligger barnet på ryggen fx på sengen, sofaen eller en lænestol. 

Lad så hovedet falde let tilbage ud over kanten, mens du let støtter barnets hoved. Sådan får du et godt udsyn til tænderne, og barnet synes det er sjovt at hænge med hovedet nedad. Gå ikke fra barnet, og vær eventuelt to voksne, så barnet ikke falder ned og slår sig.

6. BØRST SAMMEN

Noget af det vigtigste du skal vide er, at dit barn spejler sig i dig! Så hvis du som forælder udstråler, at dette er vigtigt for mig, så bliver det automatisk også vigtigt for dit barn. Så når I børster tænder, bør I selvfølgelig også børste sammen. Børn puttes ofte, før far og mor går i seng, og vil derfor naturligt tænke når I finder tandbørsten frem og vil i gang med at børste: “hvorfor er tandbørstningen kun noget jeg skal have gjort?". 

     

Netop derfor skal I gøre det sammen og derigennem vise barnet at tandbørstning er for alle i familien. Lad barnet børste på jer, og omvendt, så kommunikationen ikke kun bliver den ene vej. Og I vil opdage, at I faktisk vil få en hel del sjov ud af, at børste tænderne sammen. Allerede når barnet er helt lille, kan du fx børste tænder på dig selv hver dag foran dit barn. Det vækker nysgerrighed, skaber et fællesskab, tydeliggør et fælles behov og lægger til grund for gode rutiner.

7. BØRST SAMMEN FORAN SPEJLET

Nogle børn kan have brug for, at stå foran spejlet når I skal børste tænder, fordi de kan have svært ved at forholde sig til det, de ikke kan se. Allerede når det lille barn kan sidde på armen, vil det have gavn af, at se hvad i rent faktisk laver derinde i munden når i børster. Som tidligere nævnt vil det være en god idé, at lade barnet blive fortrolig med tandbørsten tidligt, give plads til at barnet kan udforske tandbørsten og følelsen af den på slimhinde og tænder. 

Men det kan også være afgørende for en grundig tandbørstning, at barnet får en forståelse for, hvad tandbørsten laver i munden. Blot det at lade barnet se processen i spejlet, kan gøre tandbørstningen nemmere. Her er det igen vigtigt, at I børster tænderne sammen. Du kan med fordel starte med at lade barnet iagttage din tandbørstning i spejlet, det vil vække nysgerrighed.At forstå hvad tandbørsten gør i munden, er afgørende for en grundig tandbørstning.

I tæller måske også tænderne foran spejlet, hvor du kan bruge tandbørsten til at pege med på tænderne. Barnet vil nu være bevidst om, at tandbørsten er noget som skal ind i munden.

Sjovt at se tungen, hvor langt kan den komme ud af munden? man kan skubbe undermunden til både den ene og den anden side, mens overmunden ikke kan røre sig.

8. KØB TANDBØRSTER SAMMEN

Det er helt klart sjovere at børste med en tandbørste, man selv har valgt. Igen er det en metode til at barnet aktivt vælger tandbørstningen til. For det første viser du dit barn at tandbørstning er vigtigt, og at du som forælder også har et behov, men det kan også være en hyggestund, hvor du kan tale med dit barn om alle de sjove valgmuligheder der er. Måske er det en tandbørste i lige netop én bestemt farve, som gør at barnet bliver begejstret for tandbørstningen. 

Et godt råd I kan tage med når I køber tandbørster, enten online eller i butik, er at en tandbørste for det første gerne skal være behagelig og blød, at få ind i munden for et lille barn. Så gå efter en tandbørste som er ultra soft eller soft. Husk også at en lille mund ofte vil trives med en tandbørste, som ikke er for stor. Det er bedre at tandbørsten er lidt mindre end for stor, så tandbørstning ikke virker voldsom stor at have i munden.

9. INDFARVNINGSTABLETTER SAMMEN

Jeg kan slet ikke få nok af at anbefale dette produkt! I kan nemlig gøre tandbørstningen ekstra sjov og grundig ved at anvende indfarvningstabletter. Tabletterne fungerer sådan, at de afslører om der sidder bakterier tilbage på tænderne, som ikke er blevet børset væk under tandbørstningen. 

Farvetabletter kan være en stor hjælp for dig og dit barn til at opdage oversete steder i munden. Nogle tabletter vil både afsløre hvor der stadig sidder bakterier og hvor længe de har siddet der. De vil altså ikke blot påvise, hvor man har glemt at børste, men også om bakterierne har siddet på tænderne i 24 timer eller i op til 72 timer, uforstyrret.

   

De kan bruges ca. fra 5 år og opefter, og er et værdifuldt værktøj til dig som forælder, hvor du kan kontrollere om den tandbørstning du udfører på dit barn, er grundig nok.

Når barnet bliver større, 10-12 år, så lad barnet børste tænderne selv. Anvend en farvetablet, som anvist på pakningen, og se om dit barn er klar til at børste selvstændigt.

   

  • Børst tænderne grundigt som I plejer
  • Tal med barnet om hvad der skal ske og forklar: “Dine tænder bliver lyserøde, men det kan børstes væk igen”
  • Skyl munden i vand.
  • Forbered barnet på den syrlige smag fra tabletten. Tyg én tablet i 30 sekunder.
  • Skyl munden grundigt med vand, indtil vandet ikke længere er farvet.
  • Børst efter de steder, som viser lyserøde eller lilla bakteriebelægninger.
  • Brug tandtråd eller mellemrumsbørster mellem tænderne.

   

Som tidligere nævnt kan børn først børste tænderne rene selvstændigt, når de bliver omkring 10-12 år. Grunden er, at deres finmotorik ikke er tilstrækkeligt udviklet før denne alder. Det er derfor vigtigt at hjælpe og guide barnet med tandbørstningen indtil da. Nogle børn er hurtigere til at udvikle de finmotoriske færdigheder, det kræver at børste tænderne rene hver dag. 

Det vil sige, at nogle børn kan børste selv når de er 10, andre 11, andre 12, andre 13 osv. I denne fase, hvor man skal afklare om barnet er klar til at børste tænderne rene selv, er indfarvningstabletten en rigtig god løsning. Sidder der for mange bakterier på tænderne efter endt tandbørstning, så har barnet stadig brug for, at I som voksne børster efter og hjælper med at træne tandbørstningen sammen. Tabletterne kan købes på apoteker rundt i landet og online.

10. BRUG EN ELEKTRISK TANDBØRSTE SAMMEN

En elektrisk tandbørste er måske noget for jer, hvis jeres barn ikke har god accept til tandbørstning. På mange tandbørster står der en aldersbegrænsning som ofte er sat grundet små løsdele i pakken, hvilket I selvfølgelig skal være opmærksom på at barnet ikke kommer i nærheden af, får i munden eller slugt. 

Løsningen er blot at lægge eventuelle løsdele væk og holde barnet under opsyn, når der børstes tænder. Aldersbegrænsningen har altså ikke noget at gøre med, at barnet ikke må få børstet med en elektrisk tandbørste på tænder og gummer, for I må faktisk begynde at bruge en elektrisk tandbørste på jeres barn, allerede når den første tand bryder frem, hvis I ønsker det. 

     

Nogle børn finder dog den elektriske tandbørste overvældende, så jeg vil altid anbefale at I fornemmer, hvor hurtigt barnet har lyst til at gå frem. I kan fx starte med at køre den elektriske tandbørste på barnets negl, derefter 1 tand og videre, for at vænne barnet til den elektriske tandbørste. Det hjælper også rigtig godt, at du som forælder viser vejen og børster med en elektrisk tandbørste på dig selv. Dette motiverer ofte barnet til at ville gøre det sammen som far eller mor.

Når I så skal vælge en elektrisk tandbørste til jeres barn, så vælg gerne én på genopladeligt batteri, da effekten her vil være konstant modsat en elektrisk tandbørste på batteri, hvor den optimale effekt hurtigt falder. 

Selvom en elektrisk tandbørste virker mere effektiv, så husk at en elektrisk tandbørste anvendes anderledes end en almindelig tandbørste. Det kræver altså en speciel teknik, at anvende den elektrisk tandbørste korrekt, så alle bakterier bliver fjernet fra tænderne.

Til jer med lidt større børn, så er en vigtig detalje, at et barn først selv kan komme i mål med en grundig tandbørstning på sig selv, også selvom det er en elektrisk tandbørste, når det er 10-12 år. I kan altså ikke blot forære jeres barn en elektrisk tandbørste og lade barnet børste selv. Forståelsen for dimensioner, altså at en tand har flere flader, og bør børstes på alle sider, udvikles først tilstrækkeligt hos barnet i netop alderen 10-12 år.

   

Carina Løvstad, tandplejer, forfatter og ejer af Små Bisser  

 

https://curaprox.dk/blog/post/sadan-borster-vi-10-ting-som-gor-tandborstningen-sjov